A Turul hallatán elsőként minden magyarnak Bánhida, majd Tatabánya ötlik az eszébe. A krónikák szerint Bánhidán győzte le Árpád vezérünk Szvatopluk seregeit: ennek emlékére állították fel 1907-ben Donáth Gyula alkotását, a Turul-emlékművet. Nausch Géza impozáns alkotása a két karddal a városrész múltjára – és a megbékélésre – utal.

A héja jelentésű turul (toghrul) Árpád törzsének (Megyer) volt a totemállata: a legenda szerint e madár vezette be honfoglaló őseinket a Kárpát-medencébe és éppen itt csatáztak a szláv seregekkel. A történészek szerint azonban a csata idején, 896-ban Szvatopluk már két éve halott volt, tehát csak a fiával küzdhettek meg eleink. A krónika romokról ír, az pedig abban az időben csak római kori maradvány lehetett: ilyen pedig akkoriban Környén volt, amit Pannónia egyik fontos római kori településeként ismertek. Az elődtelepülések 1947-es várossá egyesítésekor az új közigazgatási egység nevéül még a Turulalja elnevezés is felmerült. A madár Tatabánya legújabb címerébe is bekerült, bizonyítván, egyik legmaradandóbb helyi hagyományunk továbbéléséről van szó. De vajon tudunk-e valamit kezdeni e tradícióval?

Ahhoz, hogy a Turul turisztikai termék legyen, szükség van vonzerőre, ami a marketinggel is elérhető, jó megközelítésre, szálláshelyekre és megfelelő hozzáállásra. A legenda, a hagyomány Bánhidához köti az eseményt, és talán nem is a hitelesség fontos ma már, hanem az, hogy a magyarok harc árán, kemény küzdelemben és ravaszsággal (a fehér ló mondája) szerezték meg ezt a földet, az új hont. Erre dicső múltra alapozva lehetne látványos „honfoglaláskori” attrakciót rekonstruálni, lovakkal, íjakkal, sátrakkal, magyar vitézekkel. (Hasonló, kisebb léptékű, de szívet melengető jeleneteket lehetett látni például a Káli-napokon is). Az eseményhez kötődően egyéb kezdeményezéseket is meg lehet valósítani, például szobrot avatni, kialakítani a város új (idegenforgalmi) arculatát, aminek egyik kiindulási pontja a honfoglaláskori Bánhida lehet (egyébként sok korabeli lelettel).

A másik végpontot az ipari város tárgyiasult emlékei alkothatják. A városban a bányamúlthoz és a bányászhagyományokhoz köthető rendezvények és látványosságok fontos turisztikai vonzerőt jelenthetnek. A Szabadtéri Bányászati Múzeum az ipari munkásság életmódját a XX. század elejétől a 60-as évekig bemutató élő múzeummal a kontinentális Európa egyetlen ilyen látványossága (csak Wales-ben van hasonló). Nevezetes az egykori iskolaépületben kialakított Szlovák Tájház is, a hajdani szlovák betelepítettek emlékeivel.

A XV. században Mátyás király építtetett kőtemplomot a bánhidai reformátusok számára: Bánhidát ekkortájt mezővárosként emelegetik, ekkor alakult ki a néha ma is Burgundiának nevezett külvárosa. A török idők alatt elpusztult imaház helyére épült Szent Mihály-templom 1742-ben, amit Fellner Jakab 1774-75-ös években átépít: 1885-ben lebontják, és helyére Feszty Adolf tervei alapján épült a ma is látható neoromán templom. Bejáratánál a mártír pap, Makk Béla (1890-1955) emlékműve is fellelhető.

Bánhidán van a város egyik legszebb szakrális épülete, az iskolára épült református templom, melyet Szeghalmy Bálint álmodott meg 1939-ben – az erdélyi Kós Károly által megteremtett magyar szecesszió formajegyeit követve. Az épület egyik „párja” látható például Zebegényben. 

Bánhida egykori önállóságát idézi a ma TIT-székházként működő régi községháza. Előtte a szoborpark – a bánhidai plébános, Fieba József kopjafájával – márciusi 15-ei ünnepségeink hagyományos helyszíne.

A városrész arculata sokat változott az elmúlt évtizedek alatt, bár ahol elkerülték a lakótelepek, helyenként máig megőrizte falusias jellegét, hangulatát. Sajnos több helyütt a harmincas évekből eredeztethető infrastruktúráját, járdáit, útjait is, aminek köszönhetően a csőrepedések számát tekintve a fővárossal vetekszik. Az új családi házas övezetei, sorházas utcái már egy sikeresebb korszakot idéznek...              

A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepek.blog.hu/api/trackback/id/tr134481137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása