Az építészet világában kevésbé vagyunk tájékozottak, mint a művészetek más ágaiban. Az egyes épületek stílusának megértéséhez olykor bizonyos előismeretek szükségesek: ismerni kell az adott kor, az adott ország kulturális hátterét, hogy felfedezzük és értékeljük az épített örökség szépségeit.  
 
 A szakkönyvek sok szempont - funkció, technológia, társadalmi fejlettség, megbízó - alapján elemzik és értékelik az építészeti stílusokat. A különböző korok társadalmi fejlettsége más és más építési feladatokat fogalmaz meg: a feudalizmusban a vár, székesegyház, főúri palota, kúria a legjellemzőbb építmény. Funkciói is eszerint határozhatóak meg.

A városi polgárság kialakulásával jelenik meg az új városháza, a városfal,  vigadó, színház, kórház: a bérház, a bank és a munkáskolónia már a kapitalizmusra jellemző épületek. Későbbi korok igényeit fejezik ki formában is, funkcióban is a stadionok, sportcsarnokok, a felvonulási terek és a mauzóleumok. Városképi jelentőségűek a technológiák fejlődésével megvalósítható toronyházak, felhőkarcolók, a parkok.

győri állomás

A városok kialakulása is a funkciók alapján érthetők meg: Mumford szerint a szentély, az erődítmény és a piac együttes jelenléte - minden korban - előfeltétele annak, hogy város alakuljon ki. A város aztán magához vonzza az újabb funkciókat, amely koronként határozza meg azt a stílust, amely a leginkább jellemző egy-egy épületre, épületcsoportra (bankra, takarékpénztárra, vasútállomásra, bérházra...) Képünkön a győri pályaudvar: a vasút a győri belvárost választja el Nádorvárostól: az impozáns épületegyüttes mintegy lezárja a város központi részét. A háborúban lebombázott épület helyén épülő szocreál pályaudvar főépülete monumen-talitásában meghatározó városképi elem.) 

Az építészet és a táj, az épület és a kert kapcsolata is minden korszakban más és más: a megszelídített természet - szerencsés esetben - harmonikusan illeszkedik a városképbe, kiegészíti azt. (Lenti képünkön Dorog: a művelődési központ melletti park szervesen illeszkedik a város-szövetbe. Szép és üdítő színfolt, városi rendezvények ideális helyszíne).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepek.blog.hu/api/trackback/id/tr893590049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása