Ha végigpörgetjük szemünk előtt A Közművelődés Háza alig három évtizedes történetét, sokféle változást rögzíthetünk. A ház építéstörténete valóságos kis helyi „csoda”: akkor ki gondolta volna, hogy Virág Csaba módosított (lecsupaszított) high-tech terveiből 1978-tól többszöri nekifutásra nem egy gabonatároló, hanem a Komárom Megyei Művelődési Központ (a korabeli útikönyv szerint Megyei Munkás Művelődési Ház) épül, és itt kap helyet a Munkásmozgalmi és Ipartörténeti Múzeum is... Persze akkor a teret még Felszabadulás térnek hívták.

Az építkezés előrehaladtával és a ház elkészültével persze módosultak a köztéri elnevezések és az intézménynevek is: a Felszabadulás tér északi részéből szellemesen Fő tér lett, a déli részét Szent Borbálának keresztelték el. Az új intézménynek sem találtal első nekifutásra valami helyi személyiséghez köthető elnevezést, ezért Móricz Zsigmond egyik cikkéből kiragadva A Közművelődés Háza elnevezést kapta a fura épület.

Agilis igazgatói, dr. Éless Béla majd Salamon Hugó – aki ma már sajnos csak „lakik” Tatabányán – sok ötlettel próbálta barátságossá tenni az épületet, amely a sokféle kezdeményezés ellenére sem vált igazán a tatabányaiak kedvencévé: ha mégis, az inkább valóban tartalmas programjainak volt köszönhető – amíg voltak ott programok. A bezárás előtti néhány évben aztán igazából csak a felújítás alatt álló Népházban működő színháznak volt befogadó létesítménye. A Tatabányai Múzeum viszont állandó és időszaki kiállításaival sokakat vonzott.

A ház vállalkozói tevékenységei között strandokat, utazási irodát, nyomdát és kiadót, majd rádiót üzemeltetett (később a Kortárs Galériát, majd a Turul Mozit is). Otthont adott 24 csoportnak, a Komárom Megyei Játékszínnek, itteni kezdeményezésből (Várudvari Játékok) nőtte ki magát a tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál. Éveken át házigazdája, szervezője volt a Szentiván-éji karneválnak, a Társasági Estélynek, a Tatabányai Autószalonnak, a Motorbörze és -kiállításnak, és még sorolhatnánk, mi minden történt itt – régen.

Az eredetileg szürke épületet kétszer is átfestették: 1989-ben Henye Péter festett sakálokat, 1994-ben Barabás Márton képzőművész munkája határozta meg az épület ismert külsejét. A felújítást az épület funkcionális hiányosságai, erősen leromlott állapota, szerkezeti és épületgépészeti elavultsága tette szükségessé. Az átalakítást a Vértes Agórája program tette lehetővé.

 A munkálatok az év elején végre megkezdődhettek. A Közművelődés Háza december 12-éig  Vértes Agórájává alakul át. A felújítás uniós, állami és önkormányzati támogatással valósul meg. A város január 17-én írta alá a szerződést a WHB-VEMÉV-SZER Konzorciummal, a megismételt közbeszerzési eljárás nyertesével.

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009-ben sikeresen pályázott a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében az AGÓRA – multifunkcionális közösségi központok és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítása című pályázati felhívásra. A Tatabánya – a Vértes Agórája című projekt keretein belül az év végéig megújul a Közművelődés Háza és a Tatabányai Múzeum épülete.
Az uniós programban megvalósítandó projektben a támogatás összege 1.567.948.458 forint, míg a projekt elszámolható összköltsége 1.844.574.929 forint. Ebből jut az akadálymentesítésre és új parkolóhelyekre is.

A Vértes Agórája projekt épülete jövő januártól multifunkcionális közösségi központként működik. A felújítás révén a jelenlegi épület 384 m2-rel bővül, így a beépített terület a bővítés után 3777 m2-re nő. Az épület hasznos alapterülete 6531 m2, ideértve az alagsort, a földszintet és az emeletet is. A teljes körű akadálymentesítés részeként felvonó biztosítja majd a közlekedést. Az épület körül új zöldfelületet, a beszélgetésekre, találkozásokra alkalmas pavilonokat, szigeteket alakítanak ki.

A program „tartalomfejlesztést” tesz lehetővé. Az Agóra nemcsak egyszerűen művelődési ház lesz. Tevékenysége négy szakmai, tartalmi funkció köré csoportosítható: közösségi-, képzési, oktatási-,  szórakozási, élmény-, valamint kistérségi tanácsadói és szolgáltatási funkció. Ideköltözik a nemrégiben életre hívott Tatabánya Pont Rendezvényszervező Iroda is.

A pályázatban meghatározott szakmai célok megvalósításának előkészítésére már most két szakember is dolgozik, hogy a januári startig ezen a területen is minden készen álljon - okulva a Népház-rekonstrukció következetlenségeiből. Feladatuk a beruházókkal egyeztetni többek között azt, hogy „merre nyíljék az ajtó”. Reméljük, igazi közösségek felé nyílik majd az a fránya szerkezet...

A lécet magasra tették az elődök. A város közönsége kíváncsian figyeli, a két új megbízott mennyire ügyesen és hitelesen lesz képes megbirkózni a feladattal.

A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepek.blog.hu/api/trackback/id/tr884481151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása