Ismét dömperekkel, darukkal, betontörőkkel és teherautókkal írták/írják mostanság a tatabányai Fő tér legújabb kori történetét. Néhány napja még a burkolat felszedésével bajlódtak, ma már a gépek hatalmasakat harapnak a tér korábbi, parkosított részébe. „Leomlott” az egykori tanácsterem épülete, sőt, már csaknem kész a leendő épületegyüttes markáns, üvegfalú tömbje.

Pár hónapja megszokott látvány a Fő téren a markológépek, teherautók folyamatos mozgása. A mintegy másfél milliárd forintos beruházás részeként (az uniós támogatás ebből egymilliárd) a Fő tér sokrétű funkcióval bíró, modern építészeti együttessé alakult át. Az Árpád Hotel mellett gazdasági szolgáltatóház épül mélygarázzsal. Az elfogadott három pályamű mindegyikéből csipegettek egy kicsit, és ezekből állt össze Tatabánya új belvárosa.

A tervek megyőzőek ezúttal is: az áruház előtti teret alkalmassá teszik közösségi rendezvények megtartására. Ide borfesztiválokat, vásárokat terveznek, miközben az eddig hatalmas teret (ismét) épületekkel szűkítik be. A városháza régi tanácstermét teljesen átépítik: a földszinten a térre nyíló kávézó lesz, a tanácsterem pedig az emeletre kerül. Eddig rendben is volna, régi épület ugyanis semmit nem adott a városképhez. Az új és modern épület párhuzamba állítható a tér alsó végén, a megújult postánál felhúzott új banképülettel. A kávézó új tartalmat adhat a Fő térnek, mint egykor, mikor még volt miért idejárni délutánonként és esténként is.

Most a Fő tér középső részén, az Árpád-szálló (és a mellett épülő, mélygarázzsal ellátott szolgáltatóház), az áruház, és a városháza közötti téren szökőkutat is kialakítanak: hasonlót, mint amilyent Komáromban, vagy Győrben, a nemrégiben felújított Széchenyi téren láthatunk, kipróbálhatunk. Ha más nem is, nyaranta a gyerekek minden bizonnyal ellepik majd a teret, hogy a programozottan előtörő víznyalábok sűrűjében hűsítsék magukat. Nagyobb közösségi rendezvények esetén a víz elzárásával növelhető a terület nagysága.

A nagyra törő tervek szerint természetesen más is lesz majd a téren, ami idecsalogathatja a helyieket. Új szórakozóhelyek, szolgáltatók egészítik majd ki az eddig itt megtelepült vendéglátókat, impozáns látvány kárpótolja majd azokat, akik számára a Mandel Tamás által megálmodott eddigi, Ybl-díjas Fő tér jelentette a városközpontot. A megyei önkormányzat, az okmányiroda és a kormányhivatal elköltözésével jelentősen változnak a Fő tér funkciói, várható forgalma is. Az 1953-ban Skultéty János által tervezett megyeháza – a szocreál építészet egyik kiemelkedő alkotása – a tervek szerint a járási hivatal székhelye lesz.

A most induló projekt révén a Fő tér sokrétű funkcióval bíró, modern építészeti együttessé alakul át, amely színvonalas szolgáltatásokat nyújtó belváros lesz, ami programnak nem is kevés. Ugyanezzel az elvárással bízták meg a hatvanas évek végén Mandel Tamást is, hogy tervezzen ide egy modern főteret, ami többé-kevésbé sikerült is, annak ellenére, hogy számos kötöttséggel kellett szembenéznie. A tér Köztársaság út felőli oldalán a crossbar-központ és a Matáv klinkertégla-épületei lehatárolták a lehetőségeket és megszabták a stílust. Ezt olyannyira, hogy a térségben a MÁV-szálló, a most felújított főposta és a néhány éve épült kis-Tesco is a tégla-architektúra helyi hagyományait követi.

A pénzintézetek székháza, a főposta és az áruház mögötti területen halad a szervizút, jó pár méterrel alacsonyabban, mint maga a Fő téri bevásárlóutca. Mandel Tamás, az egykori tervező szerint e szintkülönbség okos kihasználása eredményezte, hogy Tatabányán nem okoz gondot a szűken vett Fő téren, a bevásárló sétányon a járműforgalom, mert az áruszállítást a szervizúton oldották meg. Ebben legalább egyedülálló a megyeszékhely, nem kell olyan közlekedési anomáliákkal szembesülnie, mint például az esztergomiaknak a Széchenyi téren. (Ott se járnak be autók a térre, de ott nincs más megoldás.)

Az Életfa előtti tér sokadik reinkarnációját éli most: a hajdani Lenin szobor helyén néhány éve még kereszt feszített, aztán a sokat sejtető Életfa került oda. Most önálló alprojektként szerepel a felújításban a kis tér átépítése. Itt diákoknak, nyugdíjasoknak alkalmas pihenőteret alakítanak ki – hogy ez mit jelent, még az idén kiderül. A tervlapok szerint e terület jól összeköti majd a főiskoláig vezető parkot, ám a várakozásokal ellentétben nem kapcsolódik szerves(ebb)en a Fő tér középső részéhez.

Nos, új köntöst kap a Fő tér (egy része). Kisebb lesz, szebb lesz: hogy vonzó is, az menetközben derül ki. Ehhez persze az is kell, hogy megújuljon a tér déli folytatása. De az már az Agóra-program része.                  

A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepek.blog.hu/api/trackback/id/tr674481142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása