Több felvidéki város(unk)at - Eperjest, Bártfát, Lőcsét - nevezik ékszerdoboznak, bár Maradék-Magyarországon is akad szemet gyönyörködtető látnivaló: amire már értéke szerint vigyáznak is. Ritka ékszerdobozunk Sopron mellett Kőszeg: kevés gótikus és reneszánsz emlékeket őrző településeink egyike. Polgárainak ereje olyan nagy alkotások létrehozására is elegendő volt, mint a Jézus Szíve templom.

Kőszeg hírneve Nándorfehérváréval vetekszik. Míg a dunai erősségnél 1456-ban Hunyadi János állította meg a török előrenyomulását több évtizedre, Kőszegen a maroknyi várvédő sereg 1532-ben hosszú heteken keresztül állta az oszmán túlerő nyomását, míg végül az éhezéstől megrettenő törökök elvonultak a vár alól.

Ennek az emlékét őrzi Kőszegen a 11 órakor is megszólaló harang, emlékezve az 1532. augusztus 30-ai győzelemre. A horvát származású Jurisics Miklós várkapitány vezetésével a kőszegi várvédők arattak, miután 25 napon át győzelmesen állták a Bécs ellen vonuló Szulejmán szultán török hadainak rohamát.

Büszkék is kőszegiek erre is, legendás várkapitányukra, Jurisich Miklósra is, meg középkorias városukra is. Itt, az Alpokalja kies fekvésű településén található az a városháza, amely megépítése óta a város elöljáróságának ad otthont. Hasonló patinás épület csak Kismartonban (Eisenstadt) található, bár az a szintén reneszánsz épület valamivel fiatalabb.

A városban más ˝legeket˝ is találni: a Strucc szálló a legrégibb vendégfogadó, az első gimnáziumát 1677-ben alapították. A szőlő- és borteremlés hagyományaira ma is roppant büszkék a kőszegiek. Több mint kétszáz éve díszes ˝nagykönyvben˝ rögzítik a munkálatok és a rügyfakadás időpontjait: ez az ország egyetlen darabjaként ismert Szőlőjövések Könyve, amelyben 1740 óta jegyzik be a gazdasági élet eseményeit. Akárcsak Sopronban, itt is találkozhatni a jó öreg ˝ponzichterekkel˝, a jellegzetes helyi borok (általában kékfrankos) termelőivel.

Az egykori várárok helyén létesült Várkörön és a barokk belvárosban sétálni szinte felér egy időutazással. Kőszeg legnagyobb tömegű épülete a neogótikus plébánia-templom, amely ugyan a városfalon kívül épült, de már a felemelkedő és erősödő kőszegi polgárság összefogásának jelképe.

Kőszegen, a Gyöngyös-patak melletti kisvárosban mintha megállt volna az idő. A történelmi belváros látványa a reneszánsz stílusú városházával és polgári házakkal felér egy időutazással.

Mit láthatott itt a régi utazó Kőszegen? Ha valaki mondjuk a XVIII. században érkezett a városba, csak a Rohonci utcán túl, észak felé találkozott a település első házaival, a Sopron felől utazó pedig az északi külvárost, a Szigetet pillantotta meg először. Az akkoriban alig tízezer holdon elterülő városka mára már a többszörösére nőtt, a régi külvárosok ma a város központjához tartoznak.

A fő téren a Jézus Szíve templommal szemben található kedves kis presszóban ismertető mutatja a templom építésének fázisait. Kőszegi polgárok is tevékenyen közreműködtek az egyházi épület felhúzásában: a képen olyan öntudattal és büszkeséggel néznek szembe az egykori fotográfus objektívjával, mintha a magukét építették volna. Hát, ha nem is a magukét, de - maguknak.

Kőszeg a mai napig megőrizte középkori városszerkezetét, úthálózatát, amelynek - akárcsak Sopronban - az egykori városfal helyén félkör ívben megépített főút képezi a gerincét.

A Kőszegi-hegységben találták meg a hegyek között a régi kőszegi vár romjait: ma kilátó áll a romos falak, az Óház helyén. Megújult a Stájer-házak környéke, ismét szabadon látogathatók a források, sőt, Ausztriába is több helyen lehet ma már átkelni.

A városkörnyék is tartogat meglepetéseket. Cák a régi pincesoráról híres, Kőszegszerdahely az erődített fallal körülvett templomáról, Bozsok a Sibrik-kastélyről és a várromról. A környéken messziről látszik a Szent Vid-kápolna, amely a kutatások szerint a bronzkortól kezdve jelentős műveltség központja volt. A kilátás a kápolnától fantasztikus: megéri ide felkaptatni (felautózni). A látvány minden fáradságért kárpótol.

A bejegyzés trackback címe:

https://varoskepek.blog.hu/api/trackback/id/tr655101472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása